Avtoimunska obolenja

Avtoimunske bolezni so ozdravljive! To dokazuje življenjske zgodbe mojih pacientov in cela vrsta zgodb pacientov iz drugih celostnih ordinacij. Ne le zdravilci, kakršen smo mi, tudi zdravniki se odvračajo od medicine, naravnane zgolj na zdravljenje simptomov, in začenjajo človeka razumevati kot celoto ter ga temu ustrezno obravnavati. Kdor želi uspešno premagati obolenje, kakršno je na primer multipla skleroza, hashimoto, chronova bolezen, sklerodermija, lupus, luskavica, alopezija itd., mora najprej prepoznati vzroke. Kakor boste v nadaljevanju videli, jih pride veliko v poštev, zaradi česar mora biti na prvem mestu celostna preiskava človeka in skrbna diagnostika.

Avtoimunsko obolenje pomeni, da telo napada in uničuje svoje lastne celice. Šolska medicina izhaja iz tega, da gre pri avtoimunskih obolenjih za napačno reguliranje telesa (oziroma imunskega sistema) in da telo na osnovi te napačne regulacije napada svoje lastne zdrave celice. Zato splošno uveljavljena terapija sestoji zgolj iz zniževanja aktivnosti imunskega sistema. Vendar to ni terapija v pravem pomenu, temveč je v najboljšem primeru zmanjševanje intenzivnosti simptomov. A žal se je v zadnjih desetletjih pokazalo, da omenjeni način zdravljena ne prinaša dolgoročnih uspehov. Tako trenutno šolska medicina ne pozna nobenega načina za ozdravitev avtoimunskih obolenj.

Ob natančnejšem premisleku je neverjetna teza, da bi pretirana reakcija imunskega sistema bila vzrok avtoimunskega obolenja. Telo je čudežna stvar z bilijoni celic in s tisoči različnih funkcij, ki so nastale v dolgi dobi evolucije. Da naj bi ta čudežni sistem nenadoma, brez razloga, zacel napadati svoje lastne zdrave celice, ni verjetno. Zakaj do takšnega napačnega reguliranja ni prišlo pred tisoč ali sto tisoč leti? Zdi se smiselno, da poiščemo drugačni model razlage nastanka avtoimunskih obolenj. Ali ni verjetneje, da so napadi usmerjeni, namesto na zdrave, na bolne celice? Kdor to alternativno razlago o napadih na bolne celice razvije do konca, odkrije logiko vzrokov avtoimunskih obolenj, čemur lahko končno sledi zdravljenje vzrokov in slednjič tudi ozdravitev.

Zakaj so telesne celice bolne?

V celostni medicini že leta iščemo vzroke avtoimunskih obolenj, pri čemer smo odkrili naslednje obremenilne dejavnike:

  • težke kovine,
  • borelije, erlihije in klamidije,
  • virusi,
  • glivice,
  • psiha in stres,
  • vitamini in minerali,
  • zobje,
  • latentna intoleranca za živila.