4. Glivice

Glivične okužbe najbrž sodijo k davku, ki ga moramo plačati zaradi sodobne medicine. Nevarne in neškodljive bakterijske infekcije premagujemo z antibiotiki, tako da ta akutna obolenja skoraj vedno preživimo (poprej so ljudje zaradi omenjenih infekcij pogosto umirali).

A vsako zdravljenje z antibiotiki negativno učinkuje na našo zdravo črevesno floro in tako pospešuje škodljivo rast glivic v črevesju. Če se črevesna flora ne regenerira, postane glivična infekcija v črevesju kronična, posledično pa se glivice preselijo še v telo in povzročijo intracelularno okužbo naših celic.

Razen prepogoste rabe antibiotikov, je med glavnimi vzroki za rast glivic v črevesju tudi prehrana. Če sladkor in žitarice dandanes uživamo v, za našo kulturo, običajni meri, skoraj nujno povzročajo prekomerno rast glivic v črevesju.

V vsem času svojega delovanja na področju zdravilstva sem zelo redko imel paciente z avtoimunskimi obolenji, ki so imeli zdravo črevesno floro. V takšnem primeru je potrebna doživljenjska sprememba prehrane.