8. Latentna intoleranca za živila

Omenil sem že težave s črevesjem zaradi vpliva antibiotikov in spremembe črevesne flore zaradi črevesnih glivic. Naslednji pomembni dejavnik je imunski sistem, ki se v cca. 80% nahaja v črevesju, in sicer v zadnjem delu tankega črevesa, natančneje v črevesni steni.

Če se kako živilo slabo prebavi, pridejo njegovi neprebavljeni sestavni deli v stik z imunskim sistemom in tako sprožajo reakcije. Tu ne gre za klasične alergijske, temveč za imunske reakcije. Slednje nato pretirano obremenijo imunski sistem in povzročijo avtoimunske reakcije. To je tudi razlog, zakaj pri večini kroničnih bolnikov najdemo tovrstne neprebavljene ostanke živil. Reakcije na živila je mogoče testirati z laboratorijskim pregledom krvi.

Do tega pojava pride predvsem pri živilih, ki niso primerna za človeka, hkrati pa jih preveč uživamo. V Sloveniji so tu na prvem mestu mlečni izdelki.

Več o testih intolerance za živila si lahko preberete na www.pi-test.si (test prehranske intolerace).