Ščitnica

NEZADOSTNO DELOVANJE ŠČITNICE/HIPOTIROIDIZEM:  ustrezna diagnostika

Za naše dobro počutje je ščitnica osnovnega pomena. Skrbi za pravilno produkcijo energije v celicah. Ta energija ogreva telo na njegovo idealno temperaturo 37 °C in omogoča optimalno presnovo. V primeru nezadostnega delovanja so moteni presnovni procesi v organizmu (predvsem izgorevanje maščob in tvorba beljakovin). Pri tem se porabi premalo kalorij, produkcija energije in toplote pa se zmanjša. Posledično se zaradi tega pojavijo najpogostejši simptomi: utrujenost, povečana telesna teža in nizka telesna temperatura.

NEZADOSTNO DELOVANJE ŠČITNICE

Fizični znaki:

Povečana telesna teža, zaprtje, izrazito hladna in suha koža, suhi in lomljivi lasje, izpadanje las, redke in tanke obrvi, mehki in lomljivi nohti, neredne menstruacije, nezmožnost zanostitve, splavi v zgodnji fazi nosečnosti, otekline (okončine, obraz).

Psihični znaki:

Utrujenost, depresivno razpoloženje, zmanjšana motivacija in storilnost, povečana potreba po spanju, zaspanost, pešanje spomina.

Ščitnica je del kompleksnega hormonskega sistema. Hipofiza z izločanjem hormona TSH regulira delovanje ščitnice. Ko hipofiza zazna oslabljeno delovanje ščitnice, začne izločati več hormona TSH, s katerim stimulira ščitnico. Povišana raven hormona TSH je tako znak za premalo delujočo ščitnico. Skladno z najnovejšimi spoznanji medicine vse vrednosti hormona TSH, višje od 2,5, pomenijo premalo delujočo ščitnico in zahtevajo zdravljenje. V Sloveniji so trenutno še vedno v veljavi zgornje vrednosti hormona TSH do 4,78 in dokler vrednost ni presežena, se ščitnice v Sloveniji ne zdravi.

Ščitnica tvori iz tirozina (aminokislina) in joda dva hormona, in sicer hormona T4 in T3:

  • Hormon T4 (tiroksin) je neaktivna oblika hormona in ima funkcijo skladiščenja.
  • Hormon T3 (tironin) je aktivni hormon, ki zagotavlja normalno delovanje celic in s tem normalno delovanje vitalnih funkcij telesa.

Ščitnica izloča hormona T4 in T3 v razmerju 10 : 1, kar pomeni, da se dnevno tvori cca. 100 µg hormona T4 in 10 µg hormona T3. Iz 100 µg hormona T4 (neaktivna oblika) se 25 µg pretvori v aktivno obliko, torej v hormon T3. Na ta način je v telesu na voljo cca 10 + 25 = 35 µg aktivno delujočega ščitničnega hormona T3. Za zdravo delovanje telesa torej ni pomembna samo tvorba hormona v ščitnici, ampak predvsem proces pretvorbe, saj le aktivna oblika hormona T3 v telesu lahko opravi svojo nalogo. Kadar je proces pretvorbe moten, govorimo o sindromu pomanjkanja hormona T3 (Low T3-Syndrom). Vrednosti hormonov TSH in T4 sta lahko v mejah normale, pa pacient vseeno trpi zaradi premalo delujoče ščitnice, saj v telesu ni na voljo dovolj hormona T3. S tega vidika je izjemno pomembno, da se pri pregledu ščitnice obvezno določijo tudi vrednosti hormona T3.

Kadar se neaktivni ščitnični hormon T4 ne pretvori v zadostni meri v obliko T3, ga telo začne pretvarjati v neaktivno obliko rT3 (reverzni hormon T3). To spoznanje lahko danes izkoristimo, saj so na voljo nove laboratorijske metode, ko omogočajo tudi določanje vrednosti rT3. Kadar pri preiskavi ugotovimo, da je rT3 povišan, lahko predvidevamo, da gre za motnjo v pretvorbi v povezavi s sindromom pomanjkanja hormona T3.

Glavni razlog za motnjo pretvorbe je visoka raven kortizola v telesu, torej STRES. Povišana raven kortizola lahko izvira iz raznih obolenj, kot so diabetes, miokardni infarkt, obsežna vnetja, operativni posegi, obsežne poškodbe, ciroza jeter…), prehrana s preveč sladkorja in ogljikovih hidratov (kortizol → inzulin), psihični stres, post, zdravila (kortikosteroidi, beta blokatorji, kontrastna sredstva, glukokortikoidi…), obremenitev s težkimi kovinami ipd. Pogosto se s sanacijo primarnega problema izboljša tudi delovanje ščitnice ali proces pretvorbe hormona T4 v hormon T3.